Opinie

Belang van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten

Tijdens het kamerdebat over de begroting van de minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, werd de bijdrage van de ChristenUnie vertolkt door het kamerlid Don Ceder. Hij gaf blijk van weinig waardering voor het werk om de mensenrechten op het gebied van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) te bevorderen, hier een antwoord. Beste…

Collega’s in Gaza

30 van mijn collega’s zijn opgesloten in Gaza. Zij zijn geen terroristen of strijders, maar humanitair werkers die de laatste 15 jaar honderden mensenlevens hebben gered. Nu zijn hun eigen levens in gevaar, net als die van ruim 2 miljoen andere burgers, waarvan ongeveer de helft kinderen. In gevaar door de bombardementen en door de…

Ons welkom aan vluchtelingen

Als het zo slecht is in het land waaruit je gevlucht bent, kun je dat beetje regen hier toch ook wel aan?Meer ben je niet waard Je was een succesvol advocaat, maar nam je werk iets te serieus. Je verdedigde naar eer en geweten een tegenstander van het regime, wat jou ook een tegenstander van…

Virussen discrimineren niet. Mensen wel.

Virussen discrimineren niet, dat kunnen ze niet. Ze hebben geen brein en kunnen dus geen onderscheid maken tussen mensen. De huidige crisis is dus een bijzondere, één waarin we niet hoeven na te denken over ongelijkheid. COVID-19 als de grote gelijkmaker, zodat we het niet hoeven te hebben over verschillen, ongelijkheid, discriminatie. Dat scheelt weer…

Kinderen of bedelaars? Of beide?

In Europa leren we onze kinderen dat ze geen snoepjes of andere zaken van vreemden mogen aannemen. Niet gezond, niet hygiënisch, niet veilig. Waarom verandert dat dan zodra mensen in een ontwikkelingsland komen? Daar hebben die arme en dus zielige kindertjes met hun mooie bruine ogen vast wel behoefte aan onze snoepjes, pennen of afgedankt…

Bekende Nederlander

Tot eind jaren ’80 was het makkelijk. Als je vertelde dat je uit Nederland kwam, was de standaardreactie overal: Ah, Cruyff! Daarna veranderde dat regelmatig. 1992, Spanje: Ah, Van Basten! 2002, Zuid Korea: Ah, Hiddink! 2012, Wau, Zuid Sudan: Ah, Van Persie! 2015, Cambodja: Ah, Robben! 2017, Griekenland: Ah, Dijsselbloem!

Tweets

Donald Trump doet in de Amerikaanse verkiezingen nogal eens boude uitspraken. In het westen worden die, afhankelijk van politieke voorkeur, stompzinnig, geweldig of ronduit weerzinwekkend gevonden. Afrikanen hebben er een spel van gemaakt, dat ze gebruiken om zowel het Amerikaanse superioriteitsgevoel op democratisch gebied te bespotten als om kritiek te leveren op hun eigen verkiezingen.…

Sonita

http://www.youtube.com/watch?v=n65w1DU8cGU Vanavond een documentaire over de Afghaanse vluchtelinge Sonita op Amnesty’s Movies that Matter festival in Den Haag, maar ook zonder de extra achtergrond een prachtige clip tegen gedwongen kindhuwelijken. Meer informatie: girls, not brides of because I’m a girl.

Idealen

Martin Luther King, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, mensen die een hoge prijs hebben betaald om hun idealen te verwezenlijken of in ieder geval dichterbij te brengen. Mensen die bereid waren die prijs te betalen omdat ze in hun idealen geloofden. Mensen ook die hun strijd vreedzaam vochten, omdat ze geloofden dat dat de beste manier…

Corruptie bestrijd je het beste door het te legaliseren

“Zo, dat is mijn quotum voor deze week.” De politieagent klapt zijn bonnenboekje dicht en staat op van zijn stoel bij het grote raam, waar hij ruim een uur heeft zitten uitkijken over een enigszins verlopen Amsterdamse winkelstraat. Ik kijk naar hem en stel niet de voor de hand liggende vraag. Nee, dit is niet…

Ongelijkheid

Een auto rijdt voorzichtig de parkeergarage uit. Groot, vierkant, zwart, met een grijsgespoten motorkap. Een Rolls Royce. De bewaker van de parkeergarage rent naar de uitgang en stopt al het verkeer op de weg zodat de Rolls gemakkelijk weg kan rijden. Hij krijgt een paar cent toegestopt door de chauffeur. Erg veel heeft hij er…

Een training bijwonen?

Volgens Eric Sidgwick, de landendirecteur Cambodja van de Asian Development Bank, wonen ambtenaren een training bij omdat ze daarvoor betaald krijgen. Nee, niet omdat de training zo interessant is, of omdat ze nieuwe kennis en kunde opdoen. Ze komen niet omdat ze daardoor hun werk beter kunnen doen of omdat ze burgers beter kunnen bedienen.…

Kleding

Twee weken geleden kocht ik een nieuwe broek in Siem Reap, de meest toeristische plek van Cambodja omdat het de toegang is naar Angkor. Het is het eerste kledingstuk dat ik hier gekocht heb. Ik was het niet van plan, maar het was een regenachtige middag en we hadden niet veel anders te doen dan…

Geen broedmachine

Een vrouwenlichaam is geen broedmachine waar je naar believen zaken in kunt stoppen en uit kunt halen.Een vrouw in Ierland heeft na 25 weken zwangerschap gedwongen een keizersnede ondergaan omdat een abortus niet toegestaan werd, hoewel Ierland sinds kort een wet heeft die het mogelijk maakt dat vrouwen een abortus kunnen ondergaan als hun leven…

Afstand

Mijn adem stokt in mijn keel, ik kijk nog een keer naar het scherm dat ik net geopend heb. Het was een ochtend als alle andere, na het opstarten van mijn computer eerst even het wereldnieuws bekijken via een Nederlandse krant, niets bijzonders. Het staat er echt, op die krantenpagina, ruim honderdvijftig Nederlandse doden bij…

Doen wat je zegt

Een groot deel van ons werk bestaat uit het opbouwen van de capaciteiten van onze lokale collega’s door het delen van onze kennis en kunde. Dat maakt het werken voor VSO uniek. Niet zelf projecten doen maar samenwerken met lokale collega’s en op die manier bouwen aan hun vaardigheden (het omgekeerde werkt overigens net zo…

Gendergelijkwaardigheid in Europa

Dat het met de gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen in Zuid-Sudan niet al te best gesteld is, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar hoe zit dat eigenlijk in Europa? Zes weken op een talenschool in Frankrijk laat een redelijk ontluisterend beeld zien. Het lesmateriaal bevestigt alle mogelijke stereotypen. Mannen houden van auto’s, voetbal en de nieuwste…

Knallen

De knallen blijven elkaar opvolgen. Tien, twintig, dertig achter elkaar ratelen ze door. Van verschillende auto’s gaat het alarm tegelijkertijd af. Ik ruik de kruitdamp in de lucht. De paarden even verderop rennen weg maar kunnen geen kant op en blijven in paniek rondjes draaien. Een doffe dreun klinkt in de verte. Ramen trillen in…

Sociale cohesie

Iedereen wist hoe goed of slecht ik op school of het sportveld presteerde, de buren wisten eerder dat ik een nieuw vriendje had dan mijn vrienden, iedereen had een mening over het feit dat ik een kort rokje droeg, ging studeren of ver weg op vakantie ging, ik kon nooit eens onopgemerkt over straat lopen.…

Lieve oma

Je hield van het leven. Het was niet altijd even makkelijk, maar je kon van veel dingen genieten. Je hield van je familie en vrienden. Als er één wegviel, om welke reden dan ook, had je het altijd moeilijk. Als er weer eens een nieuwe bijkwam werd die gelijk in je hart gesloten Je hield…

Waar je vandaan komt

Het begrip “IDP” is hulpverlenersjargon. Het betekent “internally displaced person”, oftewel een vluchteling in eigen land. Het zijn mensen die van het ene deel van hun land naar een ander deel gevlucht zijn. De redenen daarvoor zijn divers. Het kunnen gewelddadige conflicten zijn, maar ook een natuurramp als een overstroming, droogte die hongersnood veroorzaakt of…

Voor alles is een eerste keer

De eerste stapjes van een kind, het eerste zelfgeschreven woord, de eerste reis, de spreekwoordelijke eerste zoen, de eerste rit alleen na het behalen van je rijbewijs, de eerste baan… Iedere eerste keer betekent over een drempel stappen, iets nieuws proberen, je angst voor het onbekende overwinnen. Soms lukt het niet gelijk en gaan aan…

Het gezicht achter de statistiek

Ik heb eerder geschreven over vrouwenmishandeling, misbruik en achterstelling.  Een onvermijdelijk thema als je werkt bij een vrouwenorganisatie in Zuid-Sudan. Op basis van een overweldigende hoeveelheid van statistieken is het makkelijk te constateren dat er hier veel mis is op het gebied van vrouwenrechten. Maar statistieken zijn cijfertjes, massa’s, onpersoonlijk. Tot het moment dat die…

A girl with a book

Begin oktober werd in Pakistan Malala, een 14-jarige die streed voor het recht op onderwijs van meisjes, door de Taliban door haar hoofd geschoten. Die daad heeft tot wereldwijde actie geleid om meer meisjes naar school te krijgen onder de slogan “A girl with a book” (volg de link en doe mee!). Zo lang ik…

Systeem

Een goed ontworpen systeem, procedures om zaken te regelen maken het leven eenvoudiger en overzichtelijker. Maar het vraagt ook iets, het vraagt dat mensen het systeem begrijpen en weten wat te doen in welke situatie. Hier op de luchthaven van Addis Abeba zijn zaken goed geregeld, totdat je niet helemaal het standaardpatroon volgt. Voor vertrek…

Verwondering

…en daar is weer een heuvel met een kasteel er op… Het eerste kasteel op een heuveltop was in Lissabon. Het was een stevige klim omhoog met onze rugzakken op. Die moesten mee, want we hadden een appartementje geboekt naast de ingang, met uitzicht over de muren. Heel bijzonder! Dat kasteel moest natuurlijk uitgebreid bezocht…

Flexibiliteit

In september konden we naar Tanzania. In oktober konden we naar Kenya. In november kwam de vraag of we naar Yambio in Zuid-Sudan wilden. Wel snel reageren. In december moesten we eerst medisch gekeurd worden. In januari moest de lokale werkgever ons nog accepteren. In februari ging Yambio niet door, maar konden we wel naar…

De Kleine Aarde

Ook zo gewend geraakt aan de zakelijke hotels voorzien van alle faciliteiten als locatie voor trainingen? VSO doet dat anders. Een financieel en maatschappelijk verantwoorde locatie. Na de positieve uitslag van ons assessment kregen we een uitnodiging voor de trainingen. Die vinden plaats in het weekend, zodat de reguliere werkzaamheden gewoon doorgaan. De eerste training…

Inspiratie

Ik had het liedje al tientallen keren meegezongen voordat het tot me doordrong wat ik nu eigenlijk zong (dat gebeurt me wel vaker, niets bijzonders). Dit is het refrein van het liedje “Into the fire” van de CD “The Rising” van Bruce Springsteen. De CD gaat over de gevolgen van de aanslagen van 9/11. Het…

Zelfkennis

Ik ben flexibel en zelfverzekerd, wil graag nieuwe dingen leren, ben gevoelig voor de (leer)behoeften van anderen en kan goed samenwerken. En ik beschik natuurlijk over een uitstekende zelfkennis… Besluiten dat je voor een lokaal salaris in een ontwikkelingsland wilt gaan werken betekent niet dat je gelijk met open armen ontvangen wordt. De eerste vraag…

Nieuwe perspectieven

Tijdens de jaarwisseling van 2010 naar 2011 besloot ik bij Wooncompagnie weg te gaan. De geplande verandering van de organisatie was misschien goed voor het bedrijf, maar niet goed voor mij. Maar wat dan? Wat ging ik nu doen? “Gewoon” een andere baan zoeken of iets heel anders? Bijna een jaar eerder, vlak nadat ik…