Laos

Luxe

Kraagberen, opvangcentrum Luang Prabang

Kraagberen worden in heel Zuid-Oost Azië bedreigd door stropers. Ondanks, soms succesvolle, pogingen om bewoners in te zetten als wachters om stroperij te voorkomen, lukt dat lang niet altijd. Deze beren zijn gered van stropers maar kunnen niet veilig terug in het wild, dus worden ze in een opvangcentrum gehouden tot dat wel mogelijk is.…

Samen

Oorlogsgrotten, Vieng Xai

Tijdens de Amerikaanse bombardementen van Laos, schuilden burgers en de leiding van de communistische partij in grotten. De grotten waren volledig ingericht, en bevatten vergaderruimtes, ziekenhuizen, printapparatuur, scholen, theater en zelfs schuilkelders met luchtpompen tegen gifgasaanvallen.

UXO

Laos heeft de twijfelachtige eer het meest gebombardeerde land ter wereld te zijn. Tussen 1964 en 1973 zijn er meer bommen op Laos gegooid dan tijdens de Tweede Wereldoorlog op heel Europa. Als onderdeel van de Amerikaanse strijd tegen het communisme in deze regio, heeft de Amerikaanse luchtmacht ruim 2 miljoen ton aan bommen afgeworpen,…

Wat Sisaket, Vientiane

Wat Sisaket, of de tempel van de duizend Boedha’s, is de oudste overlevende Wat van Vientiane. Om precies te zijn staan er ruim tweeduizend Boedha’s in de kloostermuren, dus ietsje meer dan de naam doet vermoeden.

Xieng Khuan (Boeddha park), Vientiane

Ontworpen en gebouwd door een (als je het mij vraagt enigszins hallucinerende) boeddhistische monnik in 1958. Het boeddha park bestaat niet alleen uit boeddhas, maar mengt boeddhistische en hindoeistische beelden en figuren in een fascinerende en soms ronduit grappige compositie.